Hari ini Abam Kie berkongsi resepi kerabu maggi Thai yang telah dicuba pada Ramadhan tahun 2020. Selamat mencuba ye..
Bahan-bahan:
Kerabu maggi thai (enama SERDA)
Sosej (potong nipis)
Isi ketam (potong nipis 2)
Bawang holland (potong dadu)
Tomato (potong dadu)
Kubis ungu (optional, nak bagi naik seri warna je)
Limau nipis
Daun sup/daun ketumbar
- Sos ikan (ni optional)
Cara-cara:
1. Rebus maggi mcm biasa, toskan (air rebusan tu jangan buang).
2. Rebus sosej dgn isi ketam. Dah rebus, baru potong nipis
3. Pastu, maggi letaklah dim mangkuk, letak sosej, isi ketam, sayur2 tu (ikut
suka nak byk mana)
4. Kuah dia, ikut sukatan nak buat maggi biasa tu, tambahkan sos ikan 1% sudu
makan gitu.
P/s: Boleh je nak add on ikut suka. Ejas kasi sedap
Admin tak letak bawang holland, daun ketumbar n tomato ya.. Korang boleh letak
klu nak ejas kasi sedap na..
2021/05/18 09:42
0 Comments